Baba ganoushrolletjes

Deze rolletjes heb ik zelf bedacht. Ik ben namelijk verzot op de smaak van geblakerde aubergine en kan gerust een hele schaal baba ganoush leeg eten. Baba ganoush met Turks brood is natuurlijk heerlijk om op tafel te zetten, maar ik wilde graag echt een hapje van baba ganoush maken.

IMG_2337

Bereidingstijd: 30 minuten

Materiaal

  • een oven
  • een gasfornuis

NB. Als je een inductieplaat hebt, kun je de geblakerde aubergine maken onder de grill van je oven. Je krijgt dan niet precies die authentieke rokerige smaak, maar het komt in de buurt!

Ingrediënten 

  • 3 middelgrote aubergines
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 el granaatappelmelasse (kun je kopen bij de Turkse super)
  • 3 el citroensap
  • 1 el grof gesneden bladpeterselie
  • 1 teen knoflook

Bereiding 

Verwarm de oven op 200 graden en zet de grillstand aan. Snijd twee aubergines over de lengte in repen. Deze repen moeten niet te dun zijn, want dan kunnen ze de vulling straks moeilijk dragen. Leg ze op een met bakpapier bekleed rooster. Smeer in met een beetje olie en bestrooi met wat peper en zout. Schuif het rooster voor ongeveer 10 minuten hoog in de oven onder de grill. Draai de aubergines na 10 minuten om en grill de andere kant nog eens 5 minuten.

Ondertussen kun je baba ganoush maken. Leg de andere aubergine in een gasvlam op het fornuis en blaker de aubergine rondom 12-15 minuten tot de schil droogt, openbarst en er een rokerig aroma vrijkomt. Keer de aubergine af en toe met een tang. Neem hem van de vlam, laat iets afkoelen en snijd de aubergine daarna over de lengte diep in. Haal het vruchtvlees eruit, maar zorg dat er geen verbande schil meekomt. Laat het vruchtvlees 10 minuten in een zeef afkoelen, leg het op een snijplank en hak het grof.

Vermeng het auberginevruchtvlees met yoghurt, olie, granaatappelmelasse, citroensap, peterselie en een teentje fijngehakte knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Het is de bedoeling dat dit mengsel niet te waterig is, want dan loopt het straks uit de auberginerolletjes en dat willen we niet .

Leg op één plak aubergine een el baba ganoush. Rol de aubergine op en zet vast met een prikkertje. Klaar voor een smaaksensatie in je mond? 🙂

 

Advertentie