Karnemelkhangop met kletskop & karamel

Karnemelk: you hate it or love it. Gelukkig proef je bij dit lekkere toetje niet per se terug dat het gemaakt van karnemelk is. Dit toetje is afkomstig van mijn heldin Yvette van Boven en een leuke verrassing van zuur & zoet op je bord. Ik maakte ‘m als toetje bij een lunch en dat was ideaal: niet te zwaar, maar wel een lekker zoet hapje om de hartige lunch mee af te sluiten!

Let wel: het duurt 2 nachten voordat deze hangop gemaakt is, dus dit is een gevalletje van vooruit plannen 🙂

IMG_3628

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 2 dagen wachten)

Materiaal 

 • een grote emmer of hoge pan
 • een zeef
 • een theedoek
 • een steelpannetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

 •  3 liter karnemelk (dit is geen grap: je hebt veel meer nodig dan wanneer je van yoghurt hangop maakt)
 • 3 el bruine basterdsuiker
 • 1 el kaneel
 • 3-4 kletskoppen
 • 150 gram witte suiker
 • 100 ml water
 • 90 ml slagroom

Bereiding

Zet een zeef op een hoge emmer of hoge pan. Maak de theedoek nat en wring goed uit. Leg de theedoek op de zeef en giet hier vervolgens 3 liter karnemelk op. Ik kon niet direct 3 liter opschenken, dus ik deed eerst 2 liter en toen dat voldoende gezakt was, nog 1 liter. Laat de karnemelk 2 dagen trekken tot hangop. Dit kan gewoon buiten de ijskast, althans wel als je dit toetje in de winter maakt 😉 Af en toe roeren kan geen kwaad.

Schraap na tenminste twee nachten de hangop uit de zeef. Als het goed is, is dit een dikke, zachte kaas geworden (zoals volle kwark). Doe in een kom en meng goed met de bruine basterdsuiker en kaneel, zodat het één lichtbruin geheel wordt.

Maak dan de karamelsaus. Dit kan heel erg heet worden, dus het is raadzaam om een ovenwant aan te doen aan de hand waarmee je de steelpan vasthoudt. Doe 150 gram suiker in een steelpannetje en doe daar 100 ml water bij. Laat de suiker op laag vuur en al roerend oplossen in het water. Wanneer de suiker in het water opgelost is, kun je met een nat kookkwastje (nat van water, niet van het suikerwater) langs de binnenkant van de pan gaan boven de rand van het suikerwater om te voorkomen dat er suiker aanbrandt aan de pan. Zet dan het vuur onder de pan hoog en draai met de hand waar je de ovenwant aan hebt rondjes met de pan totdat het suikerwater een goudbruine karamel is geworden (let op: je moet tijdens het karameliseren absoluut niet roeren in je pan). Hoe donkerder je de karamel laat worden, hoe bitterder deze wordt. Zet het vuur uit als je karamel goudbruin is. Terwijl je pan van het vuur is, wordt de karamel nog ietsje donkerder omdat de massa nog zo warm is.

Schenk er dan 90 ml slagroom bij en schep deze er doorheen. Schenk de karamelsaus in een schaaltje en laat deze afkoelen. Doe warm water in je pan nadat je er de karamel uitgeschonken hebt, dat scheelt je een hoop met schoonmaken!

Schep op ieder bord een mooie kwak hangop (doordat het zo dik is, lukt dat goed). Verkruimel de kletskop er overheen en maak af met wat karamelsaus. Heerlijk, toch?

Bron: Yvette van Boven- Home Made

 

Advertentie