Panna cotta met gezoute karamel

Dit toetje at ik voor het eens bij vrienden en ik was direct fan! Als je van salty caramel houd, is dit echt een knaller! Handig van dit toetje is dat je ‘m ook een paar dagen van te voren kunt maken, dus ideaal voor een diner!

IMG_1350

Bereidingstijd: 30 minuten (+ 4 uur wachttijd)

Materiaal

  • 6 timbaaltjes of schaaltjes om de panna cotta in te maken
  • een steelpannetje

Ingrediënten (6 personen)

Voor de panna cotta

  • 500 ml slagroom
  • 2 stokjes verse vanille
  • 50 gram suiker
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de zoute karamelsaus

  • 150 gram suiker
  • 100 ml water
  • 90 ml slagroom
  • Salt flakes (bijvoorbeeld Joho grof zeezout, zie AH)

Bereiding

Voor de panna cotta 

Leg je blaadjes gelatine in een bakje met koud water zodat ze kunnen weken. Breng ondertussen voor de panna cotta 500 ml slagroom in een pannetje warm, voeg de suiker toe en hou de slagroom 15 minuten tegen de kook aan, maar zorg dat deze net niet gaat koken. Snij ondertussen je vanille stokjes over de lengte doormidden en schraap hier met een mespuntje het merg uit. Voeg het merg ook toe aan de slagroom.

Haal na 15 minuten de panna cotta van het vuur. Knijp je blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan de warme slagroom. Meng alles voorzichtig door elkaar en verdeel de panna cotta over 6 timbaaltjes of schaaltjes. Zet deze gedurende minimaal 4 uur in de koelkast.

Voor de karamelsaus (ook deze kun je een dag van te voren maken!)

Maak ondertussen de karamelsaus. Dit kan heel erg heet worden, dus het is raadzaam om een ovenwant aan te doen aan de hand waarmee je de steelpan vasthoudt. Doe 150 gram suiker in een steelpannetje en doe daar 100 ml water bij. Laat de suiker op laag vuur en al roerend oplossen in het water. Wanneer de suiker in het water opgelost is, kun je met een nat kookkwastje (nat van water, niet van het suikerwater) langs de binnenkant van de pan gaan boven de rand van het suikerwater om te voorkomen dat er suiker aanbrandt aan de pan. Zet dan het vuur onder de pan hoog en draai met de hand waar je de ovenwant aan hebt rondjes met de pan totdat het suikerwater een goudbruine karamel is geworden (let op: je moet tijdens het karameliseren absoluut niet roeren in je pan). Hoe donkerder je de karamel laat worden, hoe bitterder deze wordt. Zet het vuur uit als je karamel goudbruin is. Terwijl je pan van het vuur is, wordt de karamel nog ietsje donkerder omdat de massa nog zo warm is.

Schenk er dan 90 ml slagroom bij en schep deze er doorheen. Schenk de karamelsaus in een schaaltje en laat deze afkoelen. Doe warm water in je pan nadat je er de karamel uitgeschonken hebt, dat scheelt je een hoop met schoonmaken!

Wanneer je timbaaltjes gebruikt hebt kun je de panna cotta’s wanneer ze stijf zijn geworden op 6 kleine bordjes storten. Als ze niet los willen laten kan het helpen om een klein beetje warm water over de timbaaltjes te laten lopen, niet over de panna cotta zelf uiteraard. Verdeel er vervolgens de koude karamelsaus over en doe over elke panna cotta een snufje salt flakes.

Bron: http://www.deavondenat2hoog.nl

 

Advertentie

2 reacties op ‘Panna cotta met gezoute karamel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s