Het kerstmenu!

Een vriendinnetje vroeg me of ik misschien wat inspiratie wilde geven op mijn blog voor Het Grote Kerstdiner. Wat zijn nou lekkere én niet al te moeilijke gerechten? Ik heb dit weekend een paar dingen uitgeprobeerd en deel graag met jullie het menu dat ik op Eerste Kerstdag met mijn moeder ga koken. Ik moet zeggen dat ik mij dit jaar enorm heb laten inspireren door mijn held Yvette van Boven! De twee hoofdgerechten komen uit haar afleveringen die vorige week op tv waren; het voorgerecht, de soep en het het toetje komen uit haar geweldige boek Home Made.

IMG_3507

Ohja, deze kerstkoekjes zijn ook hartstikke lekker: leuk voor bij de koffie overdag.. En beter dan taart, want dan blijft er genoeg ruimte over voor het grote diner 😉

Hele fijne feestdagen met veel lekkers gewenst! 🙂

Amuse
Ricottacakejes met pomodorini-tartaar & zoete knoflook

Deze cakjes zijn lekker luchtig, dus ideaal om mee te starten. Daarnaast kun je ze al een dag van te voren maken, dus dat scheelt weer tijd in de keuken! Wat ik verder ook goede amuses vind, zijn deze camembertbuideltjes of de forelmousse met biet en appel.

Voorgerecht
Bietengravlax met geitenkwark en zelfgemaakte flinterdunne roggecrackers

Dit gerecht is heerlijk en een bijzondere combinatie van zalm, kruiden en geitenkwark. Met kerst mag het natuurlijk altijd wel wat luxer, en verse zalm is wat mij betreft een grote luxe! Je kunt natuurlijk ook de gravad lax gemarineerd met Pernod en venkelzaad van Yvette van Boven maken: dat is echt een groot succesnummer op feestjes en partijen, dus die zal het aan het kerstdiner ongetwijfeld ook erg goed doen!

NB. Het (on)handige aan dit voorgerecht is dat je het wel van te voren móet maken, namelijk 72 uur van te voren. Dat scheelt weer lang in de keuken staan tijdens kerst!

Soep
Aardpeersoep met pastinaak & paddenstoelen

Ik vond deze echt verrukkelijk! Mocht je nou niet zo van deze ‘aardse’ smaken houden, dan kun je ook de romige spruitjessoep of de borsjt met zoetzure bietjes en linzen maken. Deze soepen zijn nét even anders dan anders en zien er qua kleur ook erg fris uit.

Hoofdgerecht
Rollade van runderlende met groene groenten en kruidenolie

Dit is een ontzettend lekker hoofdgerecht. Rollade is natuurlijk een klassieker met kerst en  deze variant met veel groene groenten en kruiden in de binnenkant ziet er ook nog eens spectaculair uit! Ik verwijs hier naar de link van de VPRO waar ook direct een handige kookvideo op staat om ‘m te maken. Wat wil je nog meer 🙂

Deze rollade moest het afleggen tegen deze entrecote met bierjus en gekarameliseerde pastinaak. Die leek me ook heerlijk. Die zou je dus ook kunnen maken als je geen zin hebt in rollade. Of helemaal iets anders: eendenborst met bramensaus .

Bijgerechten
Aardappelwaaiers
Gebraad van knolselderij met saus van citrus

Vooral dit laatste gerecht is heel leuk en verrassend om te maken. Het komt net als de rollade uit de kerstaflevering van Yvette van Boven. Ik verwijs dus ook weer naar de VPRO site voor kookinstructies. Dit gerecht kun je overigens ook hartstikke goed als vegetarisch hoofdgerecht gebruiken. Voor een kerstdiner met mijn vader zou dat echter onbestaanbaar zijn, dus vandaar dat ik het gebraad als bijgerecht maak, want ik wil hem toch heel graag maken.

Kaasplankje
Do I need to say more? Een kaasplank kan wat mij betreft niet ontbreken. Gewoon lekkere kaasjes kopen (varieer met zacht/hard, mild/pittig, oud/jong). Stroop en vijgenbrood erbij en klaar is kees!

Nagerecht
Een dessertbordje met:
Pannacotta met zeezout
Karnemelkhangop met kletskop en karamel 
Karameltaartje met stoofpeer 

Karamel was dit jaar de rode draad van de toetjes. Ik moet eerlijk toegeven dat deze combinatie vrij intens was: ik zou daarom of de pannacotta, of het karameltaartje weglaten.

Ik maak gewoon de panna cotta volgens het recept van de link, maar voeg er dan wat zeezout aan toe. Dit at ik laatst bij een Italiaan in Haarlem en dat was een ultieme combinatie van zout en vanille!

Koffie
Ik heb het kerstdiner afgesloten met koffie en lepelbonbons. Die zagen er super feestelijk uit!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s