Confit de canard met linzen & pastinaakfrietjes

Altijd als ik in Frankrijk ben, neem ik een paar blikken confit de canard mee. Dat zijn eendenbouten,  langzaam  gegaard in hun eigen vet – geconfijt dus eigenlijk. De gegaarde eendenbouten worden vervolgens in datzelfde vet ingeblikt en op die manier zijn ze heel lang houdbaar. Vroeger werd het vlees op deze manier ingemaakt uit noodzaak, tegenwoordig wordt het gedaan omdat het de eend een hele lekkere smaak geeft. Dit gerecht is echt hartstikke gemakkelijk om te maken – je hoeft eigenlijk nauwelijks iets met de eend te doen, en is wel weer bijzonder om op tafel te zetten!

IMG_3199

Bereidingstijd: 40 minuten

Materiaal

  • een ruime kookpan
  • een blikopener
  • een kookpannetje
  • een oven

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 blik confit de canard
  • 150 gram groene of zwarte linzen
  • verse tijm
  • een teentje knoflook
  • 200 gram pastinaak
  • olijfolie, peper & zout

Bereiding

Eerst moet je even wat voorwerk verrichten. Het vet waar de eend in geconfijt is, moet namelijk weer vloeibaar worden om de eend uit het blik te kunnen halen. Plaats hiervoor het blik (uiteraard zonder papieren etiket) in een ruime kookpan en giet hier water bij zodat het blik net onder water staat. Verwarm de pan op middelhoog vuur. In principe laat je het niet koken. Het duurt ongeveer 20 minuten totdat het vet gesmolten is. Mocht het water toch gaan koken: geen paniek. Je hoort dan vanzelf het blik tegen de randen tikken en dan zet je het vuur gewoon wat lager!

Bereid ondertussen de pastinaakfrietjes. Zet de oven op 220 graden en snijd de pastinaak in dunne repen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie, peper en zout. Plaats de pastinaak 20 minuten in de oven.

Kook ondertussen ook de linzen ongeveer 20 minuten gaar in een pannetje met water, 1 teen geschilde knoflook en de takjes verse tijm.

Als de pastinaak klaar is na 20 minuten, schuif je de bakplaat onderin de oven en zet je de oven op 200 graden en op de grillstand.

Haal het blik confit de canard voorzichtig uit de pan en open met een blikopener. Ik zou dit op een grote snijplank doen, want er kan wat vet uit lekken. Bekleed een ovenrooster met aluminiumfolie. Haal de eendenbouten één voor één met een spatel uit het blik zodat het vet er goed afdruipt. Leg ze met de velkant naar boven op de aluminiumfolie.

Schuif de eendenbouten zo hoog mogelijk in de oven, nét onder de grill en grill ze 8-10 minuten. Het is belangrijk om dan de afzuigkap aan te zetten op vol vermogen, anders ruikt je keuken nog dagen naar eend. De korst van de eend wordt lekker knapperig.

Giet de linzen af en verwijder de knoflook en tijm. Serveer de eendenbouten op een bedje van linzen met wat pastinaakfrietjes. Bon apetit!

 

 

Advertentie