Gravad lax

Gravad lax is net als de kanelbullar een oude liefde uit mijn tijd in Zweden. Het betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’ omdat men in de Middeleeuwen de zalm zoutte en vervolgens licht liet rijpen door hem in het zand te begraven. Dat gaan wij niet doen, maar het is wel belangrijk dat je voor dit gerecht 48 uur uittrekt en voldoende ruimte in je ijskast hebt!

Gravad lax is een typisch Zweeds gerecht van gemarineerde rauwe zalm dat als aperitiefhapje wordt gegeten. Dit gerecht kun je echter ook als voor- of hoofdgerecht serveren, met krieltjes, puree en een groene bonensalade.

IMG_1168IMG_1171

Bereidingstijd: 10 minuten (+ 48 uur wachten)

Materiaal

  • een grote ovenschaal
  • vershoudfolie

Ingrediënten (voor ongeveer 25 personen)

  •  2 hele zalmzijdes (ongeveer 1,5 kilo)
  • 100 gram venkelzaad
  • 1 flinke bos dille
  • 300 ml Pernod
  • 500 gram suiker
  • 500 gram zout

Bereiding

Bekleed een grote ovenschaal met vershoudfolie, laat de zijkanten ruim overhangen. Meng het zout met de suiker. Bestrooi de bodem met 2 handjes van dit mengsel. Leg een zalmhelft er op met de huid naar onder. Bestrooi de bovenkant met een portie van het suiker-zoutmengsel, de venkelzaadjes, de dille en de helft van de Pernod. Bestrooi ook de andere zalmhelft met deze ingrediënten en houd een beetje suiker-zoutmengsel over. Leg deze zalmhelft op de andere zalmhelft zodat de marinade aan de binnenkant zit. Bestrooi de bovenkant van de vis met het laatste deel van het zoutmengsel en dek daarna de hele zalm af met het overhangende vershoudfolie. Zet de vis op een koude plaats (in je kelder of ijskast) en leg er een aantal zware dingen op (bijvoorbeeld blikken bonen, mais of linzen). Laat de vis zeker 24 uur, maar nog liever 48 uur marineren. Haal hem dan uit de folie, schraap met een mes het zout eraf en snijd de zalm met een scherp met in mooie dunne plakjes.

Als je de zalm gaat serveren als aperitief, doe dit dan op heel dun knäckebröd of de dunne crackers die ik op de foto gebruik (van de Lidl, heerlijk!). Of met een slaatje van dun gesneden venkel en citroensap!

Bron: Yvette van Boven, Home Made

Advertentie

2 reacties op ‘Gravad lax

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s