Eendenborst met bramensaus

Dit vond ik een spannend gerecht om te maken, want ik ben nu eenmaal niet zo van het vlees bereiden. De eendenborsten waren van de Lidl (vriezer) en smaakten heerlijk! Als je dit recept volgt, wordt je eendenborst vrij rood. Ik houd daarvan, maar als je ‘m iets meer doorbakken wilt, zou ik 4-5 minuten in plaats van 2 minuten bakken. Lekker met een goede rode wijn, die ook weer in de saus verwerkt zit!

IMG_2173

Bereidingstijd: 20 minuten

Materiaal:

  • een koekenpan

Ingrediënten (voor 4 personen) 

  • 2 grote eendenborsten (elk circa 350 gram)
  • zout, versgemalen peper
  • 2 volle el bramenjam
  • 3 tl mosterd
  • 100 ml rode wijn
  • stukje bouillontablet
  • 12 grote bramen (vers, maar diepvries kan ook)

Bereiding

Kerf het vel van de eendenborst enkele malen met een scherp mesje kruislings in. Hierdoor bakt het mooi krokant zonder dat je olie of boter aan de pan hoeft toe te voegen. Bestrooi de vleeskant met zout en peper. Verhit een koekenpan en leg dan de eend met de velkant in de pan. Laat enkele minuten bakken zodat het vel bruin wordt en het vet wegloopt. Keer de eendenborst pas als er voldoende vet is weggelopen en de velkant mooi krokant bruin is. Keer de eendenborst en bak de andere kan nog circa 2 minuten.

Neem de eendenborst uit de pan en laat even rusten onder een vel aluminiumfolie. Schenk al het vet uit de pan en ‘blus’ de bodem met een scheutje water. Los hierin de bramenjam en de mosterd op. Verbrokkel het stukje bouillontablet hierboven. Voeg de rode wijn toe en laat al roerend inkoken tot een dik sausje. Breng op smaak met zout en peper. Als je saus nou niet echt dikker wordt, kun je ook een tl maizena oplossen met een druppeltje water en dit toevoegen aan je saus. Dan bindt ‘ie vanzelf!

Snijd de eendenborst in plakken en geef er de saus bij. Garneer met de bramen. Lekker met een puree van aardappels en knolselderij.

Bron: Janny van der Heijden – Koken met Janny, Elke dag vers

Advertentie

2 reacties op ‘Eendenborst met bramensaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s